Veiligheid

Wat kan er nu onveilig zijn bij een loodzuur batterij? Laten we een voorbeeld nemen uit de dagelijkse praktijk.

“Bloemkolen” op de verbinders is een veel voorkomend probleem

Bloemkool – blauwe smurrie rond de verbinders. Ogenschijnlijk is het een kwestie van schoon maken van de polen en verbinders. Maar als de poolbout eruit is gedraaid zie je pas echt wat het zuur werkelijk heeft veroorzaakt. In onderstaande foto is duidelijk te zien wat er is gebeurd. De verbinding tussen de verbinder en de cel is ernstig verzwakt waardoor er op een klein vlak veel stroom kan lopen. (P=U*I) Logisch antwoord zou zijn dat de poolbout ook verbinding maakt en dat dit dus niet ernstig is. Helaas is dit niet het volledige geval. De rand is gemaakt om volledig contact te maken met de verbinder. Doordat deze ernstig aangetast is kan er ook minder stroom geleverd worden.

Deze stroom vermindering zorgt voor pieken en dippen in de electronica van uw machine wat schade kan veroorzaken. Uiteindelijk loopt uw operatie en hierdoor uw bedrijf een risico om onnodige kosten te maken.

Naast de bovengenoemde punten zouden we ook het punt veiligheid willen benoemen. De slechte verbinding geeft weerstand in de stroom toevoer, de spanning gaat omhoog en de temperatuur eveneens. Mocht uw verbinder en cel aansluiting nu dermate versleten zijn dan kan een slecht contact ook voor vonken zorgen. Als u één ding niet wilt is dat uw batterij vonken geeft boven de gassende cellen. Laat uw batterij periodiek door Blei Batterijen controleren op deze grote risico’s. Wij hebben hier een goede veilige oplossing voor.

Rechts onderin is de kleine rand zichtbaar welke er nog maar aanwezig is

Blei Baterijen doet onderhoud aan alle batterijen, demi water bijvullen, keuren, schoon maken. Goed onderhoud laat uw traktie, semi traktie, stationair batterij langer meegaan. Ook uw lader dient soms schoongemaakt te worden, uitblazen en NEN3140 keuren zijn basis onderdelen van goed onderhoud.

Stof kan ook branden